#eenhuiskopeninfrankrijk

6 Tips van Makelaars voor het kopen van een huis in Frankrijk

Huis met blauwe luiken in Frankrijk bij 6 tips van maklaars.

Het avontuur van het kopen van een huis in Frankrijk is een mix van anticipatie, ontdekking en leren. Zoals we hebben gedeeld op onze website, is dit een reis van het balanceren tussen onze liefde voor de serene en pittoreske landschappen van de Pyrénées-Orientales en ons leven in Nederland. In dit proces hebben gesprekken met makelaars ons voorzien van die belangrijk zijn voor het maken van weloverwogen beslissingen. In deze blog delen we zes tips die makelaars belangrijk vinden bij het kopen van een huis in het prachtige Frankrijk. Deze kernpunten hebben we gehaald uit gesprekken die we hebben gehad met makelaars via videocalls en email. We zullen nog wel meer gesprekken hebben, maar deze zes punten noemden ze eigenlijk allemaal. Vandaar dat we nu komen met 6 tips van makelaars.

Tip 1 van de makelaars: De Juiste Locatie

Ons avontuur begon met een droom: een huis vinden in de Pyrénées-Orientales, dicht bij de zee en op een levendige plek, terwijl we ook ons huis in Nederland behouden. De keuze van de locatie is fundamenteel, en zoals makelaars ons hebben verteld, moet het niet alleen gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeuren, maar ook op praktische overwegingen zoals de nabijheid van voorzieningen, de lokale gemeenschap, en toekomstige verkoopwaarde. Hier komt ook de waarde naar boven van goed contact met een lokale makelaar. In één van de plaatsen van de Pyrénées-Orientales waren de huizen soms behoorlijk wat goedkopen. Een makelaar, die daar in de buurt woont wist ons te melden dat daar wat sociale problemen waren. Dit kan erg belangrijk zijn bij je overwegingen. Kan natuurlijk ook kans zijn als je werk wilt vinden in relatie tot sociale problematiek. 

Tip 2 van de makelaars: Budgettering

Budgettering is een essentiële stap die de reikwijdte van de zoektocht bepaalt. De vastgoedprijzen in Frankrijk variëren aanzienlijk van regio tot regio. Het hebben van een duidelijk gedefinieerd budget helpt niet alleen bij het stroomlijnen van de zoektocht, maar zorgt ook voor financiële zekerheid. De makelaars adviseerden ons om een realistisch budget te hebben dat rekening houdt met aanvullende kosten zoals notariskosten, belastingen, renovatie en onderhoud. Het budget van renovatie kan natuurlijk enorm variëren. Niet alleen om gebreken te repareren, maar ook om het huis te vormen naar je eigen smaak. Franse huizen zien er nou eenmaal anders uit dan Nederlandse of Belgische huizen. Dit kun je accepteren of je kunt heel veel geld uitgeven aan het vormgeven van huis naar je eigen smaak. Mijn voorkeur gaat toch uit naar het behouden van het locale karakter.

Tip 3 van de makelaars: Juridische Begeleiding

De Franse vastgoedwetgeving is complex en het belang van professionele juridische begeleiding kan niet genoeg worden benadrukt. Een gespecialiseerde advocaat kan helpen bij het navigeren door de rechten en plichten die komen kijken bij het kopen van een huis in Frankrijk, waardoor het proces soepeler en transparanter wordt. Ter voorbereiding kun je je in eigen land natuurlijk gewoon ook al voorbereiden in de Franse vastgoedwetgeving. Een goed boek hiervoor is bijvoorbeeld Wonen en kopen in Frankrijk van P.L Gillissen. 

Wij hebben ook tips gekregen van Nederlandse aankoopmakelaars in Frankrijk. Zeer waarschijnlijk willen we ook één van de makelaar inschakelen bij de uiteindelijke koop. Je betaalt dan eigenlijk voor extra zekerheid.

Frans huis met strak blauwe hemel en gazon
Paarse luiken op Frans huis

Tip 4 van de makelaars: Effectieve Communicatie

Communiceren met makelaars, notarissen, en verkopers in een taal die niet onze moedertaal is, kan uitdagend zijn. De makelaars benadrukten het belang van duidelijke communicatie en het hebben van een lokale contactpersoon of tolk die kan helpen bij het overbruggen van eventuele taalbarrières. 

Wij zijn op dit moment ook al bezig met Franse les. Het lijkt mij ook vrij logisch dat je de taal van het land waar je een huis hebt ook enigszins spreek en dat je het beter leert spreken naarmate je er langer verblijft. 

Tip 5 van de makelaars: Huisinspectie

Een grondige inspectie van het eigendom is essentieel om onaangename verrassingen te voorkomen. De makelaars adviseerden ons om een Dossier de Diagnostic Technique te laten uitvoeren om de staat van het huis te beoordelen voordat we een bod deden. Mijn ook gebruik van checklists. In de Gids voor iedereen die een huis in Frankrijk wil kopen staat een handige checklist, 

Tip 6 van de makelaars: Begrip van Eigendomsstructuren

Het begrip van de eigendomsstructuren en het opstellen van duidelijke wettelijke documenten is cruciaal, vooral als je samen met anderen een woning koopt. Het juiste begrip van eigendomsrechten en erfeniskwesties is fundamenteel voor een veilige en succesvolle aankoop. Naast deze 6 tips van makelaars blijven er natuurlijk veel vragen over. Bij ons komen er ook elke dag weer vragen op. De komende tijd zullen we er zoveel mogelijk proberen te beantwoorden en met jullie delen. De makelaars kwamen naast de tips alvast met deze veelgestelde vragen.

Veelgestelde Vragen over het Kopen van een Huis in Frankrijk

Naast de bovenstaande punten, deelden makelaars ook enkele veelgestelde vragen en antwoorden met ons die nuttig kunnen zijn voor iedereen die overweegt een huis in Frankrijk te kopen.

Hoe lang duurt het koopproces?

Het koopproces kan variëren, maar gemiddeld duurt het ongeveer drie tot vier maanden vanaf het moment van het accepteren van het bod tot de uiteindelijke overdracht.

Wat zijn de belangrijkste stappen in het koopproces?

U wilt een huis kopen in Frankrijk. Daar komt veel bij kijken. Is erg belangrijk om een paar stappen duidelijk te krijgen. Enkele van de belangrijkste stappen zijn het accepteren van het bod, het uitvoeren van een huisinspectie, het verkrijgen van juridisch advies, en het finaliseren van de financiering en overdracht.

Kunnen buitenlanders onroerend goed kopen in Frankrijk?

Ja, buitenlanders kunnen onroerend goed kopen in Frankrijk, maar het is raadzaam om professioneel juridisch en financieel advies in te winnen.

Slotgedachten

Onze gesprekken met makelaars hebben ons voorzien van waardevolle inzichten en begeleiding op onze reis naar het vinden van ons droomhuis in Frankrijk. Terwijl we blijven leren en ontdekken, hopen we dat de gedeelde inzichten in deze blog nuttig zullen zijn voor anderen op een vergelijkbare reis.

We nodigen je uit om onze reis te blijven volgen, en hopen dat onze ervaringen je zullen inspireren en informeren in je eigen Franse avontuur. Veel plezier met lezen!

Blijf op
de hoogte