#eenhuiskopeninfrankrijk

Een huis kopen in Frankrijk: Kust of Binnenland?

Verkeersbord richting Perpignan en Le Boulou

Een huis kopen in Frankrijk komt met veel keuzestress. Frankrijk, een land bekend om zijn diverse en prachtige landschappen, biedt een scala aan woonmogelijkheden voor zowel de lokale bevolking als voor degenen die dromen van verhuizen naar dit betoverende land. Elke regio heeft zijn eigen unieke charmes en uitdagingen, en de keuze kan overweldigend zijn. Na veel overweging en onderzoek hebben we gevoeld dat de regio Pyrénées-Orientales ons het beste past. De regio is gezegend met een aangenaam klimaat en, vergeleken met andere gebieden, zijn de prijzen hier nog steeds aantrekkelijk voor ons. Hoewel het duurder is dan regio’s als Normandië of het Rhône dal, is het aanzienlijk goedkoper dan de Côte d’Azur. Om ons zoekproces te vereenvoudigen, hebben we besloten om ons te focussen op Pyrénées-Orientales. De vraag die nu blijft is: waar precies in deze veelzijdige regio willen we een huis kopen?

De Pyrénées-Orientales

De prachtige regio Pyrénées-Orientales in het zuiden van Frankrijk, geklemd tussen de zee en de bergen, biedt een unieke mix van landschappen, culturen en levensstijlen. Het departement is het meest zuidelijke deel van de regio Occitanie en grenst aan Spanje en de Middellandse Zee.

Het landschap is enorm gevarieerd; de pieken van de Pyreneeën tot de gouden stranden van de Middellandse Zeekust. Voor elk seizoen zijn er wel buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen, en skiën in de bergen, en zwemmen, zeilen, en duiken langs de kust.

Het departement is bezaaid met historische bezienswaardigheden, waaronder middeleeuwse kastelen, Romeinse ruïnes, en pittoreske dorpjes. De invloed van de Catalaanse cultuur is hier prominent aanwezig, wat tot uiting komt in de lokale keuken, tradities, en feesten. Perpignan, de hoofdstad van het departement, staat bekend om zijn levendige festivals en historische architectuur. Hier zijn we echter nog maar één keer geweest, dus wat dat betreft valt er nog een hoop te ontdekken.

De lokale keuken is even gevarieerd als het landschap, met een overvloed aan verse, lokale producten, zoals zeevruchten van de kust en fruit en groenten van het binnenland. Het gebied staat ook bekend om zijn wijnen. Bekende wijnen zijn Banyuls, Maury, Côtes du Roussillon, Collioure en Muscat de Rivesaltes.

Het klimaat in dit gebied is Mediterraan, gekenmerkt door warme, droge zomers en milde, natte winters. Het is een ideale bestemming voor diegenen die houden van zonneschijn en aangename temperaturen, met ongeveer 300 zonnige dagen per jaar.

De vraag aan mensen die al een huis gekocht hebben in Frankrijk

Onlangs had ik, via een online platform, een interessante discussie met Engelstalige bewoners van de Pyrénées-Orientales over de voordelen van wonen aan de kust versus het binnenland. Ook heb ik tijdens de zomervakantie mensen ontmoet en gesproken, die ik tot voor kort alleen nog maar online heb gesproken. Lekker kletsen over het locale leven in een restaurant dat nog niet ontdekt is door de massa. Dat is natuurlijk op zich al hartstikke leuk.

Brug in de plaats Céret wat een populaire plaats is voor mensen die een huis kopen in Frankrijk
jacht in de haven van Collioure

Aan de Kust een huis kopen in Frankrijk

Velen zijn verliefd op het leven aan de kust. Zo deelt Lisa uit Collioure haar liefde voor de adembenemende kustlijn en de serene blauwe zee, een plek waar ze dagelijks verliefd op wordt, ondanks de zomerse drukte. Aan de andere kant, geeft Michelle vanuit Canet de voorkeur aan het leven op het strand vanwege de indrukwekkende veranderingen in de zee en lucht, koelere temperaturen, en de gelukkige, toeristische atmosfeer.

Voor sommigen zoals Robert, is het kustgebied vaak een compromis tussen de levendige zomerdrukte en de rustige wintermaanden. Ondanks het toerisme, houden ze van zwemmen in de zee en het rustige leven buiten het seizoen.

In het Binnenland een huis kopen in Frankrijk

Voor anderen is het binnenland de voorkeur waard. Rose, bijvoorbeeld, koos voor het binnenland vanwege haar werk in Céret, de nabijheid van zowel de zee als Spanje, en de rustigere omgeving. Anderen, zoals Emma, geven de voorkeur aan het uitzicht op de bergen en de afstand van de zomerse drukte aan de kust. Voor haar is de nabijheid van de skipistes een bonus, ondanks de langere rit naar de zee.

Sylvie, wonende in een klein dorpje, vindt het heerlijk om vlak bij de bergen te zijn en toch gemakkelijk toegang te hebben tot de zee, waardoor ze het beste van beide werelden heeft. Adriana deelt een soortgelijk sentiment en prijst haar kleine kustdorp voor zijn rust, nabijheid tot de stranden, en geweldig weer.

Financiële Overwegingen

Timothy wijst erop dat voor velen de keuze ook een financiële is. De woningprijzen aan de kust zijn vaak hoger, wat voor sommigen een belemmering vormt. Degenen die verder landinwaarts wonen, kunnen genieten van betaalbaardere huizenprijzen en minder toeristische drukte.

Conclusie

Het leven in Pyrénées-Orientales biedt diverse mogelijkheden, of je nu houdt van het bruisende leven aan de kust of de rustige, pittoreske binnenlanden. De keuze tussen de twee hangt af van persoonlijke voorkeuren, levensstijl, en soms financiële overwegingen. Beide keuzes bieden hun eigen unieke voordelen en charmes.

Misschien, zoals Gina suggereert, is het een goed idee om eerst verschillende gebieden te verkennen door te huren voordat je beslist waar je uiteindelijk wilt wonen. Wat je keuze ook is, Pyrénées-Orientales heeft voor ieder wat wils en blijft een betoverende regio om te ontdekken en van te houden.

Blijf op
de hoogte