#eenhuiskopeninfrankrijk

Ons bezoek aan de Second Home Beurs

overzichtsfoto van de second home beurs in de jaarbeurs utrecht

Afgelopen zaterdag besloten we om, als onderdeel van onze reis om een huis te kopen in Frankrijk, de Second Home Beurs te bezoeken. We hoopten op wat inspiratie en nieuwe inzichten over het kopen van een huis in het buitenland. Bij aankomst om 11:30 uur, slechts anderhalf uur na de opening van de beurs, viel het al op dat er veel bezoekers terugkeerden.

Veel Variatie, Weinig Aantrekking

Bij het eerste overzicht van de Second Home Beurs viel het op dat er talrijke stands waren, vooral gericht op Spanje en Nederland. Wat ons verraste, was het gebrek aan stands met een duidelijke call-to-action. EuroParcs was de uitzondering met een aantrekkelijke korting van €30.000 op een chalet van €169.000. Ondanks dat er verschillende stands voor Frankrijk waren, was er een gebrek aan diversiteit en aantrekking, met advocaten die benadrukten hoe moeilijk het proces van een huis kopen in Frankrijk wel niet is. Een dergelijk narratief kan een afknapper zijn voor potentiële kopers, waardoor Frankrijk overkomt als een lastig land voor buitenlanders om in te investeren.

Diversiteit in Budget en Locatie

Gelukkig was er voor elk budget wel iets te vinden, en sommige stands vertegenwoordigden regio’s en landen waar we in eerste instantie niet aan zouden denken. Dit zorgde voor wat verrassing en diversiteit in de opties. Ondanks deze diversiteit waren er nauwelijks unieke aanbiedingen die ons deden twijfelen aan onze initiële wensen en eisen.

folders van de second home beurs in de jaarbeurs utrecht

Gesprek en Interactie ontbreken

Wat opviel was het gebrek aan facilitering van gesprekken tussen bezoekers. Dit had een waardevolle toevoeging kunnen zijn, aangezien ervaringen en inzichten uitwisselen met anderen in een vergelijkbare situatie behoorlijk verrijkend kan zijn. Na anderhalf uur hadden we genoeg gezien, en ondanks dat het een leerzaam uitje was, waren we niet veel wijzer geworden.

Gemiste kansen en Hoge Prijzen

We moeten eerlijk bekennen dat we de seminars hebben overgeslagen; de titels leken namelijk informatie te bieden die ook makkelijk online te vinden is. Misschien hebben we hierdoor wat gemist, maar het trok ons gewoonweg niet. Daarnaast waren de prijzen van de horeca op de beurs exorbitant hoog, met een totaal van €25 voor een basislunch.

Een Lichtpuntje: Pyrénées-Orientales

Ondanks de gemiste kansen en het gebrek aan diepgaande informatie was er een lichtpuntje voor ons: OC Résidences. Zij boden projecten aan in de Pyrénées-Orientales, een gebied waar we interesse in hebben. We overwegen zeker om contact met ze op te nemen tijdens onze verdere reis om een huis in Frankrijk te kopen. 

Overige Interessante Ontdekkingen

Er was ook een stand over ondernemen in Frankrijk die onze interesse wekte. Helaas was de man aan de stand continu in gesprek met dezelfde mensen, dus wellicht zullen we later meer informatie op internet zoeken.

Conclusie

Hoewel we niet veel wijzer zijn geworden, heeft het bezoek aan de Second Home Beurs ons verlangen om een huis in Frankrijk te kopen gevoed. De verschillende stands, van locaties waar we niet aan hadden gedacht tot regio’s waar we interesse in hebben, hebben ons enkele nieuwe inzichten en perspectieven geboden. Het gebrek aan diepgaande informatie en interactie was echter een teleurstelling, en toekomstige beurzen zouden hier zeker van kunnen profiteren door meer gevarieerde en aantrekkelijke opties, informatieve seminars en interactieve mogelijkheden aan te bieden.

Blijf op
de hoogte