#eenhuiskopeninfrankrijk

Ontdekkingstocht in de Pyrénées-Orientales: De Zoektocht naar Ons Droomhuis

Palmbomen en de Canigou van het strand van Sainte Marie la Mer in het schemerlicht

Inleiding

Onze reis van vorige week naar de Pyrénées-Orientales was meer dan een vakantie; het was een belangrijke stap in onze zoektocht naar het perfecte huis. Twaalf huizen in verschillende omgevingen, elk met zijn eigen charme en uitdagingen. Deze blog deelt onze ervaringen, inzichten en leert ons wat er echt toe doet bij het kiezen van een huis in deze prachtige Franse regio.

De Aanpak: Gedetailleerde Planning en Diverse Locaties

Met een zorgvuldige voorbereiding via Notion, een tool die functioneert als mijn ‘second brain’, hebben we onze zoektocht strategisch gepland. We bezochten huizen in Céret, St. Laurent-de-la-Salanque, Toreilles en vele andere plaatsen, variërend van stedelijke settings tot de serene bergen en het levendige kustgebied. Elk huis had zijn unieke eigenschappen, waarbij we nadrukkelijk zochten naar variatie: stedelijk comfort, landelijke rust, bergachtige sereniteit en kustgezelligheid.

Een Mix van Online Onderzoek en Lokale Verkenning

Onze zoektocht begon online, waar we verschillende huizen selecteerden en afspraken maakten voor bezichtigingen. We maakten ook spontane stops bij lokale makelaars, wat ons inzicht gaf in het huidige aanbod en de marktdynamiek. Deze combinatie van online vooronderzoek en lokale interacties verrijkte onze ervaring enorm.

Parkeerplaats bij een vakantiepark in Toreilles
De boulevard met palmbomen van Argelès-sur-Mer

Cruciale Criteria voor Ons Toekomstige Huis

Twee hoofdcriteria stuurden onze zoektocht: financiële en juridische zekerheid en de bruikbaarheid van het huis als onze uitvalsbasis voor de komende vijf jaar. Voor het eerste criterium namen we een Nederlandse aankoopmakelaar in de arm, gespecialiseerd in de regio Montpellier. Dit gaf ons de nodige gemoedsrust en lokale expertise. Voor het tweede criterium wilden we een plek die zowel functioneel was voor ons werk als aangenaam voor vakanties met de kinderen.

De Charme van Kleinere Kustplaatsen

Tijdens onze verkenningstocht bleken kleinere kustplaatsen het meest aantrekkelijk voor ons. Deze plaatsen boden een perfecte mix van levendigheid, toegankelijkheid en betaalbare, charmante woningen. De aanwezigheid van snelle internetverbindingen was een essentiële factor, evenals de nabijheid van zwemgelegenheden en de zee, wat cruciaal is voor het gezinsleven.

De Rol van Klimaat en Leefomgeving

Met een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius was het weer ideaal voor zowel ontspanning als woningverkenning. We merkten dat je in de bergen en op het platteland veel meer woonruimte krijgt voor hetzelfde budget in vergelijking met de kustgebieden. Deze ontdekking opende nieuwe perspectieven voor wat betreft woonoppervlakte en levensstijlkeuzes.

De binnenstad van Céret met oude huizen en een plein met restaurantjes

Ontmoetingen met Lokale Experts en Makelaars

Elke makelaar die we ontmoetten, was niet alleen deskundig over de woningen, maar ook over de lokale gemeenschap en leefomgeving. Hun enthousiasme en inzicht waren van onschatbare waarde en droegen bij aan ons begrip van wat elk gebied uniek maakt.

 

De Balans Tussen Zoeken en Genieten

Hoewel de focus lag op het vinden van een huis, was het ook belangrijk om te genieten van onze tijd in Frankrijk. De balans tussen efficiëntie in onze zoektocht en het nemen van momenten om de lokale cultuur en natuur te waarderen, maakte deze reis zowel productief als gedenkwaardig.

Conclusie

Onze huizenjacht in de Pyrénées-Orientales was een ware ontdekkingsreis, zowel in het landschap als in ons begrip van wat we echt zochten in een huis. Van de levendige kustplaatsen tot de vredige bergen, elk gebied bood zijn eigen unieke aantrekkingskracht en levensstijl. De reis benadrukte het belang van lokale kennis, grondige voorbereiding, en het belang van het vinden van een balans tussen werk en ontspanning. Terwijl we verder gaan met het aankoopproces, wat we in een volgende blog zullen delen, blijven we denken aan deze onvergetelijke ervaring die ons dichter bij het realiseren van onze droom heeft gebracht.

Reflectie op Onze Huizenjacht en Toekomstige Plannen

Terugkijkend op onze reis, realiseren we ons hoe cruciaal het is om duidelijke criteria te hebben, maar ook om open te staan voor nieuwe mogelijkheden. De huizen die we bezochten, de mensen die we ontmoetten en de plaatsen die we hebben ervaren, hebben allemaal bijgedragen aan ons begrip van wat we zoeken in een huis en een gemeenschap. We kijken uit naar de volgende stappen in dit avontuur en delen graag onze voortgang in toekomstige blogs.

Tips voor Potentiële Kopers in de Pyrénées-Orientales

Tot slot willen we enkele tips delen voor anderen die overwegen een huis te kopen in de Pyrénées-Orientales:

  • Doe grondig vooronderzoek, maar wees ook klaar om spontane ontdekkingen te doen.
  • Werk samen met lokale experts die de markt en de regelgeving goed kennen.
  • Overweeg verschillende soorten locaties om een goed beeld te krijgen van wat elke plek uniek maakt.
  • Wees duidelijk over uw langetermijndoelen en hoe een woning daarin past.
  • Geniet van het proces en de prachtige omgeving!

.

Afsluiting

Onze reis naar de Pyrénées-Orientales was niet alleen een zoektocht naar een huis, maar ook een verrijkende levenservaring. We hopen dat onze avonturen en inzichten je inspireren en helpen in je eigen zoektocht naar jouw droomhuis in Frankrijk.

Huis in Sainte Marie la Mer

Blijf op
de hoogte